Poezentaart

Poezentaart

Bij het boek De verdwenen oma

Nodig voor de bodem:

4 eiwitten
180 gram witte basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
2 eetlepels maïzena
bakpapier
Nodig voor de garnering:
1 blikje halve abrikozen van 410 gram
2 dl slagroom
1 zakje vanillesuiker
2 smarties of andere ronde snoepjes voor de ogen
1 roze snoepje voor de neus
1 langwerpig snoepje voor de mond
1 dropveter of wat ongekookte spaghetti
vruchtenhagel

Bereiding:

Op het bakpapier teken je de omtrek van de poes na van de foto.
Verwarm de oven op 125 graden.
Sla de eiwitten goed stijf samen met de suiker en vanillesuiker. Dit duurt minstens 5 minuten.
Zeef de maïzena bij het eimengsel en schep het er heel rustig door. Je mag de maïzena niet meer zien!
Leg het bakpapier op de bakplaat. Schep het deeg hierop uit binnen de tekening van de poes en strijk het glad met een mes.
Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de poes 1 ½ uur.
Schakel de oven dan uit maar laat het gebak er nog 1 uur instaan.
Haal de taart uit de oven en laat hem helemaal afkoelen.. Leg hem op een langwerpig bord of een dienblad.
Dep de abrikozen droog en leg ze met de bolle kant naar boven op het lijf van de poes. Ze krijgt nu een mooie dikke buik en bolle wangen.
Sla de slagroom stijf met de vanillesuiker. Bedek de hele poes met de slagroom. Strijk mooi glad.
Strooi vruchtenhagel of hagelslag over de poes. Je kunt ook een lapjeskat maken, dan maak je oranje en bruine vlekken.
Geef de poes ogen, een neus en een mond. Leg aan elke kant van de neus twee stukjes dropveter of gebruik ongekookte spaghetti.

Letterpannekoeken

Letterpannekoeken

Bij het boek Vader verliefd

Nodig:

1 pak Home Made complete mix voor pannenkoeken
6 dl water (dus minder dan op het pak staat)
(Of gebruik pannenkoekbeslag zoals jullie dat thuis gewend zijn. Zorg dat het niet te dun is.)
boter of olie om in de bakken.

!!!vraag hulp van een volwassene want de pan wordt erg heet!!!

Bereiding:

Meng de pannenkoekenmix met water tot een klontvrij beslag.
Laat olie of boter goed heet worden in de koekenpan. Schep met een juslepel je letters in de pan. Eén of twee grote letters per keer gaat gemakkelijker dan in één keer je hele naam.
Keer de letters als ze bovenop droog worden en bak ze nog heel kort aan de andere kant.
Lekker met poedersuiker.

Kerstkoekjes

Bij de boeken Kerstverhaal en Koekjes in de kerstboom

Kerstkransjes
Kerstkoekjes

Nodig:

3 ons zelfrijzend bakmeel
snufje zout
150 gram witte basterdsuiker
225 gram boter of margarine
1 losgeklopt ei
1 eetlepel melk
bakpapier
uitsteekvormpjes voor koekjes
glazuur gemaakt van poedersuiker (zie verderop deze pagina)
garnering voor koekjes

Maken:

Meng zelfrijzend bakmeel, zout, basterdsuiker, boter of margarine, ei en melk met elkaar.
Kneed het tot een samenhangend deeg. Leg het in plasticfolie verpakt een half uur in de koelkast.
Bekleed de bakplaten met het bakpapier.
Bestuif het aanrecht met wat meel en rol het deeg uit met een deegroller of een lege fles.
Steek er vormpjes uit. Je kunt ook een glas gebruiken. Met een appelboor kun je kleinere rondjes uitsteken.
Leg de koekjes op de bakplaten en bak ze 15 tot 20 minuten op 175 graden.
Als je ze in de boom wilt hangen, kun je een gaatje in de koekjes maken als ze net uit de oven komen. Ze zijn dan nog een beetje zacht.
Maak glazuur zoals verderop beschreven. Strijk het uit over de afgekoelde koekjes. Strooi er wat garnering over als het glazuur nog nat is.
Je kunt ook marmerglazuur maken. Verdeel je glazuur dan in twee porties, bijvoorbeeld wit en rood. Rood glazuur krijg je door enkele druppels limonadesiroop of levensmiddelenkleurstof toe te voegen. Bestrijk de koekjes eerst met het witte glazuur. Druppel  het gekleurde glazuur in het natte witte glazuur. Beweeg het koekje een beetje heen en weer zodat de kleuren overlopen.
Duw een lintje door de gaatjes en hang de koekjes in de boom. Wacht hiermee totdat het glazuur helemaal droog is!

Zwarte Pietenpudding

Bij het boek Zwarte Piet… kiekeboe

Nodig:

Zwarte pietenpudding

1 pakje Saromapudding chocoladesmaak
4 deciliter melk 
snoepjes 
chocoladevlokken 
slagroom uit een spuitbus 
4 schaaltjes

Maken:

Spoel de schaaltjes om met koud water. 
Doe de melk in een kom en voeg de Saroma toe. Klop twee minuten met een garde. 
Verdeel de Saroma over de schaaltjes en zet ze een uur in de koelkast zodat ze goed kunnen opstijven. 
Keer de puddinkjes op vier borden. Misschien is het nodig om met een mes eerst de randjes los te maken. 
Maak met de snoepjes ogen, neus en mond. Voor de haren gebruik je de vlokken. Tot slot spuit je met slagroom een mooie kraag. 
Maar iedereen kan natuurlijk ook zijn eigen puddinkje versieren!

Gevulde tasjes

Bij het boek De Tasjesdief

Voor 4 stuks

Gevulde tasjes

Nodig:

4 plakjes bladerdeeg
1 appel, geschild en in kleine stukjes
1 eetlepel rozijnen
beetje suiker
beetje kaneel
1 theelepel custard
1 geklutst ei
4 amandelen of amandelsnippers 
bakpapier

Maken:

Ontdooi het bladerdeeg. 
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Snijd van ieder deegplakje een reepje af van ongeveer 1 cm. Dat wordt het handvat.
Schep de appelstukjes, suiker, kaneel, rozijnen en custard door elkaar.
Schep wat van dit mengsel op het midden van de deegplakjes.
Vouw de punten naar het midden toe en druk ze goed aan. Zorg dat de pakketjes niet te dik zijn anders sluiten de naden niet goed.
Rol de deegreepjes een beetje op en plak ze vast aan de bovenkant van de appelpakketjes.
Smeer de tasjes met een kwastje in met wat ei.
Strooi er nog een klein beetje suiker over.
Druk in het midden een amandel. Dat is de sluiting van het tasje.
Bak de tasjes in een voorverwarmde oven ongeveer 20 minuten op 200 graden.

Brulbabykoekjes

Bij het boek Brulbaby’s

20 stuks

Nodig:

Brulbabykoekjes

150 gram zelfrijzend bakmeel
75 gram suiker
100 gram koude boter
snufje zout
een reep pure chocolade
garneerpillen Baukje
bakpapier
appelboor

Maken:

Meng bakmeel, suiker en zout.
Doe de boter erbij en snijd deze tot heel kleine stukjes.
Kneed er met de hand een deeg van. Laat dit 1 uur opstijven in de koelkast.
Bestrooi het aanrecht met wat meel en rol het deeg uit tot een lap van ½ cm. Steek hier met een wijnglas 20 koekjes uit en leg deze op een bakplaat.
Steek met behulp van een appelboor de mondjes uit.
Bak de koekjes 12 à 15 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Smelt een paar stukjes chocolade in een schaaltje in de magnetron.
Maak een garneerspuitje en spuit hiermee een haarkrul op alle babygezichtjes. Met wat gesmolten chocolade kun je ook de oogjes vastplakken.

Cakehartjes

Bij het boek Ik ben op jou!

10 stuks

Nodig:

Cakehartjes

1 cake
Uitsteekvormpje
Papieren vormpjes
2 à 3 eetlepels rode jam
2 ons roomkaas
poedersuiker
rode levensmiddelenkleurstof of limonadesiroop
garneersnoepjes

Maken:

Snij de korstjes van de cake en snij de cake in plakken van 1½ cm dik.
Steek met een koeksteker 20 hartjes uit de cake of maak een mal van karton en snijd hierlangs de hartjes uit.
Meng met een mixer de jam door de roomkaas.
Besmeer 10 hartjes met de kaas/jam en leg er een tweede plakje cake op.
Roer van de poedersuiker met wat water en enkele druppels kleurstof een glazuur.
Lepel dit over de hartjes en versier verder met de garneersnoepjes.
Zet ieder cakehartje in een papieren vormpje.

Gelukskoekjes

Bij het boek Raadsels

20 stuks

Nodig:

Gelukskoekjes

strookjes papier met een tekst waar de lezer blij van wordt,
bijvoorbeeld:
Na regen komt zonneschijn
Ik vind je lief!
De zon schijnt gratis
Ik vergeet je niet!
Bakpapier, even groot als de strookjes met de spreuken.
Een breinaald of satépen
1 pakje bladerdeeg
1 losgeklopt ei
Suiker en kaneel

Maken:

Laat het bladerdeeg ontdooien.
Leg een strookje met spreuk op een stukje bakpapier. Rol ze samen met een breinaald op tot een klein stevig rolletje.
Snijd alle plakjes bladerdeeg één keer door.
Leg op alle plakjes een spreukenrolletje en besmeer de deegrandjes met losgeklopt ei.
Sla het deegflapje dubbel en besmeer ook de bovenkant met ei.
Strooi er suiker met kaneel over en bak je gelukskoekjes in ongeveer 15 minuten gaar en lichtbruin in de oven bij 200 graden.
Voor een extra mooie traktatie stop je ieder koekje in een zakje met een strik!

Lieveheersbeestkoekjes

Bij het boek Geen geweld

Tip: deel ze uit tijdens je boekbespreking!

Nodig:

Lieveheersbeestkoekjes

100 gram boter
200 gram bloem
snufje zout
1 afgestreken theelepel bakpoeder
25 gram cacao
2 eieren
100 gram suiker
voor het glazuur:
150 gram poedersuiker
1 eetlepel rode limonadesiroop
water

Garnering:
50 gram pure chocolade
decoratiepillen (Baukje)
Oventemperatuur:
Elektrische oven: 180 ºC
Heteluchtoven: 160 ºC

Maken:

Doe de boter in een kom en mix net zolang totdat deze romig is.
Mix de suiker en de bloem erdoor en daarna één voor één de eieren. Het moet een mooi geheel worden.
Doe de bloem, het bakpoeder en de cacao bij elkaar. Zeef dit op het beslag en mix alles goed door elkaar.
Van dit deeg vorm je 20 lieveheersbeestjes. Verdeel ze over twee bakplaten waarop je bakpapier hebt gelegd. Als het deeg wat plakkerig is, kun je het beter eerst een uurtje in de koelkast zetten.
Verwarm de oven tot de juiste temperatuur en bak de koekjes 15 minuten.
Laat de koekjes op een rooster helemaal afkoelen voordat je verder gaat.
Voor het glazuur roer je de poedersuiker glad met een eetlepel rode limonadesiroop. Voeg heel voorzichtig nog heel weinig water toe en roer goed door. Er moet een dik, smeerbaar glazuur ontstaan. Smeer de koekjes hiermee voor 1/3 in. Kijk naar het voorbeeld.
Laat dit glazuur goed hard worden voordat je verder gaat.
Breek de chocolade in kleine stukjes in een schaaltje en zet dit ongeveer 40 seconden in de magnetron. Maak een garneerzakje (zie voorbeeld). Schep de dikvloeibare chocolade er in en teken hiermee stippen en een streep op het rode schild.
Druk tot slot voor de ogen zilverkleurige garneerpilletjes in het snuitje.

Garneerzakje

Garneerzakje

Knip uit vetvrij bakpapier een driehoek met 2 gelijke zijden. Leg het neer met de langste zijde naar links. Pak de bovenste hoek vast met de rechterduim en wijsvinger en de onderste hoek met de linkerduim en wijsvinger.
Draai nu het papier met de bovenste hoek naar de overgebleven hoek. Draai dan de onderste hoek om het zakje heen naar de beide andere hoeken. Vouw bij de opening de punt naar binnen. Knip aan de onderkant een heel klein stukje van het puntje af. Hoe kleiner het stukje, hoe dunner de spuitlijn.

Piratenkoekjes

Bij het boek Piratenfeest

Piratenkoekje

Nodig

grote ronde koeken, bijvoorbeeld Jodekoeken
Engelse drop
Pure chocolade
Suikerglazuur (poedersuiker met enkele druppels water)

Maken:

Smelt wat chocola in een schaaltje in de magnetron. De chocola moet dik vloeibaar zijn.
Bestrijk hiermee het bovenste gedeelte van de koek. Laat dit drogen.
Snijd wat gekleurde laagjes van de engelse drop af. Hiervan kun je bijvoorbeeld ogen, ooglappen en mondjes snijden. Plak deze vast met suikerglazuur.

Lachende katjes

Bij het boek De lachende kat

Voor 15 stuks:

Lachende katjes

Nodig:

150 gram zachte boter
150 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
3 eieren
150 gram zelfrijzend bakmeel
papieren cakevormpjes
voor de versiering:
100 gram poedersuiker
ongeveer 1 eetlepel water
zilveren pilletjes (Baukje)
engelse drop
dropveters
Oven voorverwarmen op 160º C.

Maken:

Cakevormpjes op bakblik zetten.
In kom boter, suiker, vanillesuiker en zout met mixer schuimig roeren.
De eieren er één voor één doorkloppen.
Bakmeel deel voor deel luchtig door het beslag scheppen.
Ieder vormpje voor 2/3 met beslag vullen.
Bak ze in het midden van de oven 20 à 25 minuten.
Voor het glazuur poedersuiker met water mengen. Doe dit druppelsgewijs, het glazuur mag niet te dun worden. Als de cakes zijn afgekoeld kun je ze met glazuur bestrijken. Laat dit een klein beetje opstijven, daarna met behulp van stukjes drop de kattenkopjes erop maken. (zie foto)

Geboorte-traktatie

Bij het boek Annabella krijgt een zusje

Geboortetraktatie

Nodig:

lange vingers
witte chocolade
muisjes
saté prikkers
vouwblaadjes
halve kool omwikkeld met aluminiumfolie

Maken:

Knip kleedjes van de vouwblaadjes (of gebruik gekochte taartkleedjes)
Schuif elke lange vinger aan een saté prikker.
Smelt de chocolade in de magnetron en strijk deze met een mes uit op de bovenste helft van een lange vinger.
Bestrooi de chocolade direct met de muisjes en schuif een taartkleedje tegen de onderkant van de lange vinger.
Prik de traktatie op de kool.