Kerstkoekjes

Bij de boeken Kerstverhaal en Koekjes in de kerstboom

Kerstkransjes
Kerstkoekjes

Nodig:

3 ons zelfrijzend bakmeel
snufje zout
150 gram witte basterdsuiker
225 gram boter of margarine
1 losgeklopt ei
1 eetlepel melk
bakpapier
uitsteekvormpjes voor koekjes
glazuur gemaakt van poedersuiker (zie verderop deze pagina)
garnering voor koekjes

Maken:

Meng zelfrijzend bakmeel, zout, basterdsuiker, boter of margarine, ei en melk met elkaar.
Kneed het tot een samenhangend deeg. Leg het in plasticfolie verpakt een half uur in de koelkast.
Bekleed de bakplaten met het bakpapier.
Bestuif het aanrecht met wat meel en rol het deeg uit met een deegroller of een lege fles.
Steek er vormpjes uit. Je kunt ook een glas gebruiken. Met een appelboor kun je kleinere rondjes uitsteken.
Leg de koekjes op de bakplaten en bak ze 15 tot 20 minuten op 175 graden.
Als je ze in de boom wilt hangen, kun je een gaatje in de koekjes maken als ze net uit de oven komen. Ze zijn dan nog een beetje zacht.
Maak glazuur zoals verderop beschreven. Strijk het uit over de afgekoelde koekjes. Strooi er wat garnering over als het glazuur nog nat is.
Je kunt ook marmerglazuur maken. Verdeel je glazuur dan in twee porties, bijvoorbeeld wit en rood. Rood glazuur krijg je door enkele druppels limonadesiroop of levensmiddelenkleurstof toe te voegen. Bestrijk de koekjes eerst met het witte glazuur. Druppel  het gekleurde glazuur in het natte witte glazuur. Beweeg het koekje een beetje heen en weer zodat de kleuren overlopen.
Duw een lintje door de gaatjes en hang de koekjes in de boom. Wacht hiermee totdat het glazuur helemaal droog is!