Boeken vanaf 10 jaar

Kippenhokgeheim

Uitgeverij Clavis
ISBN: 978 9044832426
2018
Tekeningen: Wilbert van der Steen

Op een ochtend vindt Wietse geld in het kippenhok. Veel geld. Wel honderdvijfenvijftig euro! Als hij een deel van het gevonden geld uitgeeft, komt Wietse al snel in de problemen. Van wie was dat geld eigenlijk?

Een grappig en spannend verhaal over familie, vriendschap én geld in het kippenhok...

 

Omslag Kippenhokgeheim
 

Woedend zwart

2008

Tom heeft een bijzondere hobby: het beschilderen van oude meubeltjes. Daar is hij liever mee bezig dan met rekenen, waar hij slecht in is. Toch heeft hij het op school wel naar zijn zin. Meester Willem helpt hem zoveel hij kan en zorgt er ook voor dat hij niet gepest wordt. Tom vindt meester Willem zo aardig dat hij hem zelfs opgeeft als Meester van de Maand. Maar tot zijn verbazing is niet iedereen in de klas het daar mee eens. Gaandeweg ontdekt Tom dingen over zijn meester die hij liever niet had willen weten. Die hem bang maken en in verwarring brengen maar waarover hij met niemand durft te spreken. Zelfs niet met Madieke, het meisje op wie hij verliefd is.

Woedend zwart
 

Raadsels

Holland - Haarlem
ISBN: 90 251 0987 X
2006
Omslag: Irene Goede

Desi heeft een nieuwe vader. Sinds Herman bij hen woont, is het veel gezelliger thuis. Dat haar stiefzusje Beertje een kleine huilebalk is, neemt ze op de koop toe. Eigenlijk is ze ook wel een beetje jaloers op Beertje, die eruitziet als een engeltje en veel aandacht van Desi’s moeder krijgt. Dus echt veel zin om zich in Beertjes verdriet te verdiepen heeft ze niet. Bovendien heeft ze haar aandacht nodig voor Godfried, een vriendelijke, maar heel geheimzinnige zwerver. Hij heeft haar hulp nodig. En dat moet in het geheim, want van haar moeder mag ze niet met hem omgaan.
Langzamerhand begint Desi toch in de gaten te krijgen waarom haar stiefzusje zo vaak huilt... Wat moet ze nu doen? En waar is Godfried opeens gebleven?

Raadsels
 

Zwijgplicht

Holland - Haarlem
ISBN: 90-251-0926-8
2004
Tekeningen: Irene Goede

Lief Tijgertje,
Ik heb gaatjes laten maken! Vier. Waarom vier? Eén voor papa, één voor mama, één voor Niels en één voor mijzelf. Maar dat heb ik niemand verteld.
Sinds de dood van haar ouders woont Laura bij haar opa en oma. Ze heeft het er best naar haar zin, al mist ze haar vader en moeder natuurlijk. Maar haar grootouders kunnen nog prima voor haar en haar broer Niels zorgen. Of niet? Soms vindt Laura hen wel erg ouderwets! En zo driftig als haar opa kan worden om de kleinste dingen! Dan botst het flink.
Op een dag is oma er niet als Laura thuiskomt. Volgens haar opa logeert ze een poosje bij haar zieke zus. Maar Laura is kwaad. Oma had toch op zijn minst wel gedag kunnen zeggen! Ze mag haar zelfs niet even bellen. Belachelijk! Eigenlijk begrijpt ze er niets van. Haar opa doet bovendien zo geheimzinnig. Waarom mag Laura niemand vertellen waar oma is?

Zwijgplicht
 

De suikersmoes

Holland - Haarlem
ISBN: 90-251-0878-4
2002
Tekeningen: Irene Goede

Het zal je maar gebeuren, dat je door je oudere broer gedwongen wordt om geld te pikken… Ach onzin, dan zeg je toch gewoon dat je dat niet wilt?
Maar dat nee zeggen soms moeilijk is, blijkt wel uit het verhaal van Anja. Ze wil helemaal geen dief zijn, maar ze is tegelijkertijd bang voor haar broer Danny. Want als zij geen geld voor hem steelt, wat gebeurt er dan? Daar komt nog bij dat Anja’s moeder met Danny onder één hoedje speelt, en dat maakt het allemaal nog moeilijker. Toch besluit Anja dat ze niet zo wil worden als haar familie. Als op een dag blijkt dat Danny zelfs zijn eigen opa heeft bestolen, is voor Anja de maat vol. Ze doorbreekt het zwijgen en dat heeft grote gevolgen.

De suikersmoes
 

Geen geweld

Holland - Haarlem
ISBN: 90-251-0833-4
2000

Het is een spannende tijd voor Kelvin: hij gaat voor het eerst naar de brugklas. Maar juist in die eerste schoolweek gebeurt er iets met zijn oudere broer Roy, waardoor Kelvins levens totaal op zijn kop komt te staan.
Roy is betrokken geraakt bij een ruzie en neergestoken. Hij ligt in coma en de eerste dagen is het de vraag of hij het wel zal redden.
Ondertussen organiseert de school een stille tocht tegen zinloos geweld. De tocht wordt ook opgedragen aan Roy. Kelvin hoopt vurig dat Roy wakker zal worden als al die mensen langs het ziekenhuis lopen. Helaas ligt het allemaal niet zo eenvoudig. Er is veel meer nodig om Roy uit zijn coma te laten ontwaken.

Geen geweld
 

De truc met de doos

Holland - Haarlem
ISBN: 90-251-0790-7
1998
Tekening: Ruud Bruijn

Boudewijn is aan de beurt. Met haastige stappen loopt hij de gang op. Hij struikelt bijna over een slordig neergegooide gymtas. Hij schopt hem opzij. Het kamertje is aan het eind van de gang. De deur staat op een kier. Hij duwt hem verder open en merkt dat zijn hart sneller gaat kloppen. Op de grote tafel, waaraan de juffen en meesters altijd vergaderen en koffiedrinken, staat de doos.
De sfeer in de klas van Boudewijn is verziekt. Voortdurend verdwijnt er van alles: een ring, een horloge, gymspullen… Dat betekent dus dat er een dief in de klas is. De meester wil liever niet de politie er bij halen en bedenkt een truc: één voor één moeten de kinderen naar een apart lokaal. Daar staat een doos met een gleuf erin. Zo krijgt de dader de kans de gestolen voorwerpen ongezien terug te geven. Dat gebeurt ook. Maar de diefstallen gaan door. Wie zou toch de dader zijn?
Boudewijn heeft ondertussen wel wat anders aan zijn hoofd. Zijn moeder is niet meer de oude sinds zijn vader weg is gegaan. Ze hebben weinig geld en dreigen steeds dieper in de problemen te komen. Er moet dus dringend een oplossing komen… 

 

Straatkatten

Holland - Haarlem
ISBN: 90-251-0742-7
1996
Tekeningen: Annet Schaap

Lizzy is weggelopen. Na een flinke ruzie met haar moeder, heeft ze de trein genomen en is ergens in een grote stad terechtgekomen. Lizzy is boos, heel boos zelfs, omdat haar moeder een ingrijpende beslissing heeft genomen, zonder Lizzy ook maar iets te vragen. Ze is toch geen baby meer? Nee, haar moeder moet maar eens een poosje ongerust zijn. Dat is haar verdiende loon.
Weglopen is alleen wel een stuk makkelijker dan wegblijven: Hoe kom je aan eten? Waar moet je ’s nachts slapen? Wie kun je vertrouwen…
Gelukkig komt Lizzy al snel andere zwerfkinderen tegen. Sommigen leven zelfs al maanden op straat. Zoals Wanja bijvoorbeeld. Zij leert Lizzy de wetten van de straat, maar of Lizzy ooit aan het zwerversbestaan zal wennen?

Straatkatten
 

Treiterkoppen

Holland - Haarlem
ISBN: 90-251-0721-4
1995
Tekeningen: Ruud Bruijn

Hij hoort gegrinnik. Hij schudt het haar uit zijn gezicht en ziet nog net de blik die Derk en Michael met elkaar wisselen.
Direct weet hij dat hij niet langer hoeft te zoeken. Hij schiet op van zijn stoel. Zijn handpalmen zijn nat van het zweet. ‘Geef mijn verrekijker terug.’ zegt hij.
Iedereen kijkt naar hem. Meneer Bert draait zich om en trekt zijn wenkbrauwen op. ‘Olaf Stans… we zijn met de les bezig.’
Meteen als zijn naam wordt genoemd knijpen een paar kinderen hun neus dicht. ‘Olaf Stànk!…’
Hij hoort ze fluisteren

Op zijn nieuwe school wordt Olaf voortdurend gepest door Derk en zijn trouwe volgelingen Michael, Silvia en Moniek. Olaf begrijpt het niet. Waarom hij? En waarom komt niemand hem te hulp?
Hoewel Olaf het niet op zich laat zitten, kan hij in zijn eentje niet op tegen de hele groep. Tot hij Jacco ontmoet, die vindt dat Olaf wraak moet nemen. Maar of dat de oplossing is?

Treiterkoppen
 

Kinderend ontvoerd

Holland - Haarlem
ISBN: 90-251-0689-7
1993
Tekeningen: Dirk v.d. Maat

Gisterochtend werden rond tien uur twee kinderen ontvoerd. Het betreft twee leerlingen van de Klimopschool: de achtjarige Jeroen Sommer en zijn zesjarige zusje Sarah. Tijdens het speelkwartier werden de kinderen door een tot nu toe onbekende man meegenomen. Voor zover bekend is er nog geen verzoek om losgeld binnengekomen.
Wanneer July dit krantenbericht leest, ziet ze alles weer voor zich. Hoe ze die dag, ziek en ellendig, in de lerarenkamer zat en naar buiten staarde. Hoe ze plotseling zag dat haar broer en zus door een vreemd vermomde man in een auto werden gesleurd…
July en haar moeder gaan een paar angstige dagen tegemoet. Bij ieder telefoontje slaat de schrik hen om het hart. Zou het de ontvoerder zijn met een verzoek om losgeld? Of iemand die weet waar Jeroen en Sarah zijn?
De politie twijfelt echter of het de ontvoerder wel om geld te doen is. July’s moeder is namelijk niet echt rijk. En haar vader, die ze na de scheiding vrijwel nooit meer hebben gezien, al evenmin. De politie besluit contact met hem te zoeken. Maar ook hij blijkt spoorloos…

Kinderend ontvoerd
 

Nachtlopers

Holland - Haarlem
ISBN: 90-251-0650-1
1991
Tekeningen: Ruud Bruijn

Heeft hij het zich verbeeld of… Hij is het!
Gerard springt van zijn bed en schiet in zijn schoenen. Haastig knoopt hij zijn veters dicht en rent naar de trap. Als hij halverwege is, ziet hij de klep van de brievenbus bewegen. Een tel staat hij doodstil. Hij ziet een hand door de brievenbus glijden.

Het begint allemaal met de brand in Annie’s Snackbar, waar Gerard, Toon, Ivo en Ubbe altijd bij elkaar komen. Daarna volgt de ene nachtelijke brand na de andere. Zelfs het witte huis, het nieuwe geheime onderkomen van de jongens, brandt af. Dit kan geen toeval zijn. Er moet een pyromaan actief zijn, maar wie is die pyromaan?
En wat moet die ouwe gluurder toch, die ze altijd overal tegen komen, en die het ook ’s nachts niet kan nalaten om op pad te gaan. Gerard, Toon, Ubbe en Ivo besluiten hem te gaan schaduwen.

Nachtlopers
 

De tasjesdief

Holland - Haarlem
ISBN: 90-251-0728-1
1989
Tekeningen: Ruud Bruijn

Alex is getuige van een overval. Wat hij ziet had hij beter niet kunnen zien, want voor hij het weet zit hij tot zijn nek in de problemen. Hij raakt verstrikt in een web van chantage en getreiter. Hij zit in de val. Hoe komt hij hier ooit nog uit?

Dit boek is ook verfilmd!

De tasjesdief
 

Weg met de meester

Holland - Haarlem
ISBN: 90-251-0532-7
1985
Tekeningen: Anka Kroese / Alex de Wolf

Sjors, Berrie, Christien en Sevim hebben een spionnenclub opgericht. Als de vader van Sevim merkt dat zijn dochter na schooltijd met Nederlandse jongens speelt, steekt hij daar een stokje voor: Turkse meisjes moeten zich netjes gedragen en dus moet Sevim voortaan regelrecht vanuit school naar huis. Sjors en Berrie snappen er niets van en zijn niet van plan de vriendschap te verbreken.

Dan dient zich een Nieuwe Belangrijke Zaak aan voor de spionnenclub. Jufrouw Heddy gaat weg en meester Koning komt voor haar in de plaats. Maar de leden van de club hebben iets afschuwelijks over de meester ontdekt en vinden dat hij zo snel mogelijk moet verdwijnen. Bijna tegelijkertijd komt Sevim erachter dat meester Koning eigenlijk heel aardig is. Weg met de meester… of niet?

Weg met de meester
 

In het bos verborgen

Holland - Haarlem
ISBN: 90-251-0480-0
1983
Tekeningen: Anjo Mutsaars

Het is zomervakantie en heerlijk weer. Reden genoeg om vrolijk te zijn, maar Anne is niet vrolijk; ze heeft ruzie met Maaike. Ook als ze Wiebe wil helpen, gaat het mis; het lijkt wel alsof alles haar tegen zit.
Op een dag vindt ze een baby die te vondeling is gelegd. Dat is net iets voor haar; Anne houdt veel van kleine kinderen. Het liefste zou ze de baby willen houden, maar wat zal mama zeggen? Die vindt vast dat het kindje niet kan blijven.
Anne bedenkt een plannetje: ze verbergt de baby in het bos en probeert er zo goed mogelijk voor te zorgen. In haar eentje! Met die beslissing breekt er voor Anne een moeilijke en spannende tijd aan.

In het bos verborgen
 

Kan ik er wat aan doen

Holland - Haarlem
ISBN: 90-251-0438-X
1981
Tekening: Bob Siljée

Tijn heeft kans gezien een sigaar van zijn vader mee naar zijn kamertje te smokkelen. Juist als hij stiekem zit te roken, komt zijn moeder naar boven. In paniek propt hij de sigaar in een oude plastic verfdoos. De gevolgen zijn niet mis. Tijns kamertje brandt helemaal uit, al zijn spulletjes raakt hij kwijt. De rest van het huis loopt zoveel roet- en waterschade op dat het tijdelijk onbewoonbaar is. Samen met zijn ouders gaat Tijn zolang bij Ton en Ingrid wonen, zijn pasgetrouwde broer en schoonzus.
Tijn heeft de brand veroorzaakt, iedereen weet het, maar niemand praat er met hem over. Hij is erg alleen met zijn schuldgevoelens en zijn angst. Zijn ze boos op hem? Hij weet het niet.
Maar ondanks verdriet, eenzaamheid en onbegrip gaat het leven gewoon door. Er gebeuren weer leuke dingen en gelukkig valt er af en toe ook weer wat te lachen. Langzamerhand verdwijnt Tijns onzekerheid en krijgt hij weer lol in zijn leven.

Kan ik er wat aan doen
 

Kijk naar je eigen

Holland - Haarlem
ISBN: 90-251-0375-8
1979
Tekening: Bob Siljée

Wat moet je doen wanneer andere kinderen uit je klas je pesten? Miel wordt uitgescholden voor schele, en later wanneer zijn oog bedekt moet worden, voor pleisterkoning of zeepiraat. Voor Resi hebben ze een liedje bedacht: ‘hokmadammeke stroop in ’t kannetje’ want Resi’s moeder en papa-Pim zijn niet getrouwd.
Je kunt er radeloos van worden of bang of zo woedend dat je erop los slaat. Je kunt ook aan je ouders vragen het voor je op te knappen. Toch helpt het allemaal niet. Eigenlijk is er maar één manier: je er niets van aantrekken!
Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Resi en Miel kunnen dat niet, denken ze. Hoe het hun toch lukt, na heel wat hachelijke avonturen, kun je in dit boek lezen.

Kijk naar je eigen